Hoppa till sidans innehåll

Funktionär


Som funktionär på Skultagården får du på ett roligt sätt lära dig hur en idrottsförening fungerar och kommer snabbt in i gemenskapen.

Då föreningen inte har någon anställd personal bygger hela verksamheten på ideellt arbete. Vi har idag frivilliga som har uppdrag inom tävlingskommité, styrelsen, caféansvariga, manegeunderhåll, fastighetsunderhåll, ungdomsträningar m.m.

I samband med aktiviteter på anläggningen som t.ex. tävlingar, clinics eller pay and jump behövs extra mycket folk. Klubben behöver din hjälp. Vi har roligt tillsammans och alla ben och händer behövs! Har du frågor hör gärna av dig till kassören Lena Lindh 0705197953.

I god tid innan varje tävling kommer funktionärslistor att sättas upp på anläggningen. Där finns möjlighet att under en period välja den uppgift som passar bäst och känns roligast. Efter ett bestämt datum kommer listorna att plockas in och sammanställas av tävlingskommitén, TK. Om några platser inte är fyllda kommer TK att kalla medlemmar för funktionärsuppdrag genom medlemsregistret. Om du inte kan på den tid du är kallad får du byta med någon annan. 

All hjälp är uppskattad!
Känner du att just du har något speciellt att bidra med så tveka inte att höra av dig till styrelsen med din idé.

 

Tack för att du är funktionär - utan dig ingen tävling! 

Kanske är du inte så rutinerad i hästvärlden, kanske är du ponny- och eller hästförälder och undrar vad de olika posterna egentligen innebär? Nedan finner du en kort beskrivning av de olika posterna. Arbetsuppgifterna kan vara olika på olika tävlingar - Du kommer även få dina arbetsuppgifter förklarade för dig när du kommer till ditt pass.  

Sekretariat - Kan vara lite hektiskt på morgonen när tävlingen börjar. Ett tips är att läsa igenom propositionen noga så att du kan svara på eventuella frågor. Eventuell betalning från tävlande tas emot. Start och resultatlistor tas fram löpande om ändringar sker - ändringar kan vara hästbyte, klassbyte eller strykningar. Detta meddelas sedan domartorn, framridning, framhoppning med flera. Tålamod, organisationsförmåga och ett gott humör underlättar.  

Domartorn - Det kräver att man är koncentrerad hela tiden och hjälper domaren med vad hen vill ha hjälp med. Alla som sitter i domartornet får information om sin uppgift innan tävlingen börjar. Domaren har ansvaret. 

Protokollskrivare - Vara domarens högra hand, vid hopptävlingar var en back-up till resultatet som skrivs så att man även vid datorproblem vet vem som vinner.  

Tidtagare - Sköta manuell tidtagning som backup ifall tekniken skulle fallera.  

Banchef - Banbyggarens högra hand. Har även ansvaret för banpersonalen.  

Banpersonal - Står på banan under tävlingen. Viktigt att göra upp vilka hinder som respektive banpersonal ska bevaka och återställa vid eventuell rivning. Jämna till underlaget framför/efter hinder. Under tävling behöver hinder höjas/sänkas, ibland behövs banor byggas om mellan klasser, rivna hinder ska snabbt byggas upp, lösa hästar kan behöva fångas in. Hela tiden måste banpersonal vara på alerten för att upptäcka säkerhetsrisker och för att inte vara i vägen för de tävlande 

Flaggare - Det är viktigt att flagga på samma sätt för alla startande i klassen. Höj flaggan direkt när domaren ger startsignal. Den som flaggar målgång måste höja flaggan i tid så att hen inte skrämmer hästen på banan. Flaggaren är till hjälp för den manuella tidtagaren, men även för att visa ryttaren att startsignal är given om det inte finns display eller lampa. 

Framridning - Ansvarar för att det inte är för många ekipage på framridningen samt att det är rätt ekipage på plats. Viktigt att ha med startlistor och en penna - ni får detta när ni kommer till ert pass. 

Framhoppning (Ringmaster) - Hålla koll på att flödet av ekipage till och från framhoppning flyter snabbt, friktionsfritt och i rätt startordning. Kommunicerar med domare, sekretariat m.fl. Viktigt att ha aktuella startlistor och penna. Ni får detta när ni kommer till ert pass. Man kan behöva vara bestämd och säga till de som eventuellt bryter mot framhoppningsreglerna - exempelvis hoppar från fel håll, vill gå in före sin tur o.s.v. 

Insläpp/Utsläpp - Släpper in respektive ut ekipage till tävlingsbanan. Säg gärna något uppmuntrande till varje ekipage. “Lycka till” “Ha så roligt” “Fin ritt” o.s.v.  

Cafeteria - Ansvarar för att kunderna får ett trevlig bemötande - att cafeet är rent, fint och inbjudande. Här ansvarar man också för att det finns mat/fika och dryck till funktionärerna.  

En person är även ansvarig för grillningen av hamburgare.  

Parkering - Behöver vara på plats ca 60 min innan första start. Ni är de första som möter de tävlande när de kommer. Hälsa välkommen och anvisa vänligt men bestämt vart de ska parkera. Ditt ord är lag - tänk på säkerheten mellan fordonen. Viss förplanering med tävlingsledaren och säkerhetsansvarig kan behöva göras.  

Sjukvårdare - Det måste alltid finnas en sjukvårdsutbildad funktionär på plats under våra tävlingar. Som sjukvårdsfunktionär måste du vara i närheten av banan hela tiden och vara först på plats vid eventuell olycka. Kunskaper inom hjärt- och lungräddning är ett krav.  

Uppdaterad: 22 NOV 2017 17:38 Skribent: Daniel Kjellgren
E-post: Adressen Gömd

Våra Sponsorer

 
 
 
 
granitbolaget
 
Rörläggarna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

Postadress:
Skultagårdens RF - Ridsport
Skultagårdens RF c/o Lena Lindh, Träslövs By 15
43291 Varberg

Besöksadress:
Träslövs By
43291 Varberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: skultagardensrf@skul...

Se all info